Mapa dels tancaments de grups (BTX, cicles formatius...)

Veure el "Mapa dels tancaments de centres públics" en un mapa més gran...

diumenge, 25 d’abril del 2010

Davant els tancament s de línies, la FEDERACIÓ DE MUNICIPIS DE CATALUNYA...

Posicionament de l’FMC en relació a la supressió de l’oferta de Batxillerats per al proper curs 2010-2011


Posicionament de l’FMC en relació a la supressió de l’oferta de Batxillerats per al proper curs 2010-2011


La Conselleria d’Educació ha de decidit tancar els grups de Batxillerat diürn, en aquells centres que només tenen una sola línia amb menys de vint alumnes, a nivell de Catalunya, per al proper curs 2010-2011.

Aquesta decisió s’ha pres sense consensuar amb els ajuntaments afectats aquest criteri quan la realitat de cada municipi és força diversa i en alguns d’ells inviable, tot i que cal posar de relleu que els objectius prioritaris de les administracions autonòmica i local són l’èxit escolar, la cohesió social i, especialment, la igualtat d’oportunitats i l’equitat.

Alguns dels centres afectats se situen en barris amb alt percentatge de població immigrant o en situacions familiars desafavorits, per la qual cosa el tancament d’aquesta opció formativa serà contraproduent per a la promoció personal d’aquests joves, així com per al progrés de la població del municipi.

La informació s’ha notificat directament als centres afectats, quan resten pocs dies per al procés de preinscripció d’aquests ensenyaments postobligatoris i quan els alumnes de primer d’ESO ja s’han inscrits tenint en compte aquesta tipologia d’oferta.

Els ajuntaments en els que existeix per conveni la Taula Mixta de Planificació, tot i formar part del contingut d’aquesta taula, a la realitat no es tracta ni l’oferta de batxillerat ni la de cicles formatius de formació professional.

Atès que entre els objectius europeus, en l’Estratègia de Lisboa, estableixen per al 2010 que els països de la Comunitat assoleixin escolaritzar al 85% de la població juvenil en estudis postobligatoris, quan les dades de l’any 2008 diuen que el percentatge de persones entre 20-24 anys que han complert amb èxit l’educació secundària postobligatòria és del 59,4% a Catalunya i del 60,0% a Espanya, segons cita el Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu en el seu informe 13 de 2008.

Atès que d’acord amb l’art 159 de la Llei d’Educació de Catalunya

“3. Correspon als municipis: cita:

a) Participar en les funcions que corresponen a l’Administració de la Generalitat en els diferents aspectes del sistema educatiu i, especialment, en les matèries següents:

Primer. La determinació de l’oferta educativa de l’àmbit territorial pels procediments establerts per reglament”.

Per tot l’anteriorment exposat, l’FMC acorda:

1. Demanar a la conselleria d’Educació que replantegi la decisió de tancament dels grups de Batxillerat diürn, en aquells centres que només tenen una sola línia amb menys de vint alumnes a Catalunya, per al proper curs 2010-2011.

2. Sol·licitar a la Conselleria d’Educació que en el cas que es pretengui tancar un grup/grups de batxillerat diürn, es realitzi de manera consensuada amb els ajuntaments a través de les Taules de planificació i/o amb d’altres vies de consulta i consens, per tal de conèixer les necessitats i realitats de cada territori.

3. Reclamar a la conselleria d’Educació l’efectivitat de la coresponsabilitat amb els ajuntaments d’acord amb els pactes i convenis que la pròpia conselleria està desplegant